صنعت تولید شمش آلومینیوم به عنوان یکی از مهمترین صنایع استراتژیک در جهان شناخته میشود و همین امر یکی از مهم ترین دلایل تولید این فلز در اکثر کشورهای پیشرفته می باشد. انرژی الکتریکی از مهمترین حامل های انرژی در این صنعت می باشد. در تکنولوژی احیاء آلومینیوم هیچگونه قطعی برق لحاظ نشده به طوری که با قطع برق زیان های هنگفتی به این صنعت وارد می شود بنابراین تامین برق مطمئن و مستمر از الزامات این صنعت می باشد. با توجه به مصرف بالای برق در صنعت آلومینیوم هزینه آن در قیمت تمام شده محصول نهایی تاثیر بسیار زیادی دارد بنابراین مسئله بهینه سازی مصرف انرژی در این صنعت از اهمیت زیادی برخوردار است.
برق مورد نیاز خطوط احیاء و سایر مصرف کننده های شرکت آلومینیوم المهدی از طریق ۲ خط فشار قوی ۲۳۰ کیلو ولت از نیروگاه هرمزگان و ترانزیت شرکت مولد نیروگاهی تجارت فارس تامین می گردد.
این کارخانه دارای دو پست فشار قوی ۲۳۰ کیلو ولت است پست فشار قوی اول دارای یک ترانسفورماتور قدرت ۲۳۰/۲۰ کیلو ولت با ظرفیت ۹۰ مگا ولت آمپر می باشد. این پست تغذیه برق مسکونی و پست های توزیع ۲۰/۰٫۴ کیلو ولت شرکت المهدی و همچنین شرکت های متعددی از جمله شرکت ملی صنایع مس ایران را به عهده دارد.
پست فشار قوی دوم دارای سه ترانسفورماتور قدرت ۲۳۰/۱۳۲/۲۰ کیلو ولت، هر کدام با ظرفیت ۳۲۰ مگا ولت آمپر می باشد. این پست تغذیه برق پست های توزیع ۲۰/۰٫۴ کیلو ولت و همچنین دو خط تولید کارخانه را به عهده دارد هر خط تولید دارای ۴ ترانسفورماتور رکتیفایر با نسبت ۱۳۰۰تا ۱۳۲۰۰۰/۱۵۰۰ ولت است. جریان خط یک و دو تولید در شرایط معمولی به ترتیب ۱۷۵ کیلو آمپر و ۲۳۰ کیلو آمپر می باشد.
در کلیه ساعات شبانه روز پروفایل مصرف برق شرکت به صورت خطی است با توجه به اینکه مصرف برق سلول های احیاء آلومینیوم ثابت می باشد و بایستی بدون هیچ وقفه ای فعال باشند هر گونه وقفه در برق رسانی به خط تولید باعث سرد شدن مذاب داخل سلول های احیاء و در نتیجه افزایش مقاومت و ولتاژ شده و افزایش مصرف برق را به همراه دارد و در صورت ادامه آن باعث خروج سلول های احیاء از مدار شده و خسارت بالایی را تحمیل می نماید.
هدف اصلی واحد مدیریت انرژی استمرار و حفظ برق رسانی می باشد که در کنار این وظایف مهم و حیاتی به مسئله بهینه سازی مصرف انرژی نیز توجه خاص دارد. عمده وظایف این واحد به شرح ذیل است:
- کنترل و نظارت بر عملکرد صحیح تجهیزات پست های برق و مجموعه رکتیفایر
- رفع عیب های به وجود آمده و عیب های اضطراری پست های برق و مجموعه رکتیفایر
- تنظیم و اجرای برنامه زمانبندی تعمیرات سالیانه پست های برق و مجموعه رکتیفایر
- انجام فعالیت های لازم در خصوص پشتیبانی فنی و بهره برداری
- توسعه پست های برق به منظور پایداری و استمرار برق رسانی
- انجام پروژه های بهینه سازی و بهبود کیفیت توان
- تلاش در جهت کاهش بار راکتیو
- پایش سالیانه استاندارد ملی ایران به شماره ۸۶۶۴ با عنوان معیارها و مشخصات فنی مصرف انرژی الکتریکی در فرایندهای تولید آلومینیوم
- فعالیت در کمیته فنی و تخصصیISIRI/TC226 با عنوان مواد برای تولید آلومینیوم اولیه